Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

Plus n'4

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 16:00 - 18:00

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Shkencëtarët e mjedisit : Ruajtja e natyrës të jetë në qendër të rimëkëmbjes ekonomike

Të Tjera  |  22.05.2020 Ora 11:52   

Shkencëtarët e mjedisit kanë bërë thirrje që ruajtja e natyrës të jetë në qendër të rimëkëmbjes ekonomike nga pandemia e koronavirusit. Me vendet akoma të përfshira nga kriza, shkencëtarët u kanë kërkuar qeverive të bëjnë plane që "ruajnë biodiversitetin dhe shëndetin e njeriut" ndërsa rindërtojnë.

Studiuesit publikuan një letër të hapur në revistën Science. "Si të dalim nga pengesat," thonë ata, "do të drejtojmë një ekonomi të re botërore."
Kjo ka të ngjarë të ketë efekte të qëndrueshme në biodiversitetin global, argumentojnë autorët Australianë.
Planet e duhura afatgjata, nga qeveritë dhe organizatat ndërkombëtare, mund të "japin ekuilibrin" në favor të natyrës.
 
 
Ka disa shembuj të mrekullueshëm të trazirave që kanë pasur përfitime të paqëllimshme për natyrën.
Aksidenti katastrofik bërthamor në chernernobil në Ukrainë dhe zona e përjashtimit që rezultoi rreth uzinës, krijuan një shkretëtirë të paplanifikuar që prej asaj kohe është caktuar si rezervë ekologjike.

"Konflikti i Kolumbisë, për shembull, krijoi zona të mbrojtura jozyrtare," shpjegoi Dr Ryan Pearson nga Universiteti Griffith në Queensland, Australi. "Kjo ngadalësoi degradimin e mjedisit sepse njerëzit kishin frikë të hynin në zona të largëta të okupuara nga rebelët".

Rritja më e fundit e "pas-konfliktit" të shpyllëzimit atje tregon nevojën për strategji afatgjata që mund të mbajnë efektet anësore pozitive të krizave.

 
 

Komentet

Marketing

Tjera në Të Tjera

Marketing