Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

p

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Gjashtë të rinjë portugez që kanë ngritur një padi kundër 32 qeverive

Klima  |  27.09.2023 Ora 11:54   
Claudia, 24 vjeç, vëllai i saj Martim, 20 dhe motra e saj Mariana, 11 vjeç, janë në mesin e gjashtë të rinjve portugez që kanë ngritur një padi kundër 32 qeverive, duke përfshirë të gjitha vendet anëtare të BE-së, Britaninë e Madhe, Norvegjinë, Rusinë, Zvicrën dhe Turqinë.

Ata akuzojnë vendet për veprim të pamjaftueshëm mbi ndryshimet klimatike dhe dështimin për të reduktuar emetimet e tyre të gazit serrë aq sa për të goditur objektivin e Marrëveshjes së Parisit për kufizimin e ngrohjes globale në 1.5C. Çështja është e para e këtij lloji që depozitohet në Gjykatën Evropiane të të Drejtave të Njeriut (GJEDNJ) në Strasburg. Nëse është i suksesshëm, mund të ketë pasoja ligjërisht të detyrueshme për qeveritë e përfshira. Seanca e parë për këtë rast po mbahet të mërkurën.

Nga mosha 11 deri në 24 vjeç, gjashtë pretenduesit argumentojnë se zjarret në pyje që kanë ndodhur në Portugali çdo vit që nga viti 2017 janë rezultat i drejtpërdrejtë i ngrohjes globale. Ata pretendojnë se të drejtat e tyre themelore të njeriut – duke përfshirë të drejtën për jetën, privatësinë, jetën familjare dhe për të qenë të lirë nga diskriminimi – po shkelen për shkak të hezitimit të qeverive për të luftuar ndryshimet klimatike. Ata thonë se tashmë kanë përjetuar ndikime të rëndësishme, veçanërisht për shkak të temperaturave ekstreme në Portugali që i detyrojnë ata të kalojnë kohë brenda dhe kufizojnë aftësinë e tyre për të fjetur, përqendruar ose për të ushtruar. Disa gjithashtu vuajnë nga eko-ankthi, alergjitë dhe kushtet e frymëmarrjes duke përfshirë astmën. Asnjë nga aplikantët e rinj nuk kërkon kompensim financiar.

Komentet

Marketing

 

Tjera në Klima

Marketing