Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

COVID-19 ishte shkaku i tretë kryesor i vdekjeve në 2021

Covid-19  |  27.04.2022 Ora 12:51   
Një raport i ri nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ka zbuluar se COVID-19 ishte shkaku i tretë kryesor i vdekjeve në SHBA në vitin 2021, pas sëmundjeve të zemrës dhe kancerit. Një tjetër raport i ri i CDC vlerëson se gati 60 përqind e të gjithë popullsisë së SHBA ishte infektuar me SARS-CoV-2 deri në shkurt 2022.

Raporti i përkohshëm i vdekshmërisë i CDC-së për vitin 2021 zbuloi se COVID-19 ishte shkaku i tretë kryesor i vdekjeve në SHBA, për të dytin vit radhazi. Të dhënat tregojnë se COVID-19 ishte "shkaku themelor ose kontribuues i vdekjes" për 460,513 njerëz vitin e kaluar. Kjo është nga 384,536 vdekje të lidhura me COVID-in e raportuar në vitin 2020.

Në përgjithësi, raporti zbuloi se 3,458,697 vdekje u regjistruan në SHBA në vitin 2021. Sëmundja e zemrës ishte ende shkaku numër një i vdekjeve në vend, duke llogaritur 693,021 vdekje, me kancerin në vendin e dytë me 604,553 vdekje.
 
Një studim i kohëve të fundit që shikon vdekjet e tepërta në 2020 dhe 2021 (ato vdekje mbi shifrat mesatare të pritshme) sugjeron që shifrat zyrtare të vdekshmërisë së CDC-së ka të ngjarë të nënvlerësojnë ndikimin real të COVID-19. Ky studim, mbetet ende për t'u rishikuar nga kolegët dhe për tu botuar në një revistë, sugjeron se më shumë se 170,000 vdekje në SHBA midis marsit 2020 dhe dhjetorit 2021 mund të jenë të lidhura me COVID-in, por të mos raportohen zyrtarisht si të tilla.

Një tjetër raport i ri i mrekullueshëm nga CDC vlerësoi se numri real i rasteve të COVID-19 në Shtetet e Bashkuara është më shumë se dyfishi i numrit zyrtar të rasteve. Hulumtimi është ai që quhet studim seroprevalence dhe kërkon gjurmë të antitrupave SARS-CoV-2 në mostrat e gjakut nga grupe të mëdha njerëzish.
 
Çdo muaj midis shtatorit 2021 dhe shkurtit 2022 rreth 70,000 mostra gjaku u testuan për praninë e antitrupave që sinjalizojnë një infeksion aktual ose historik SARS-CoV-2. Gjetjet zbulojnë ndikimin e vërtetë të valës Omicron, duke treguar se shkalla e përgjithshme e infeksionit në vend u hodh nga 33.5 përqind në dhjetor në 57.7 përqind në shkurt.
 
Rritja e infeksioneve ishte më e theksuar në grupmoshat më të reja. Seroprevalenca u rrit në ata nën moshën 18 vjeç nga rreth 45 përqind në dhjetor,  në 75 përqind fillim të shkurtit.
"Këto gjetje ilustrojnë një shkallë të lartë infeksioni për variantin Omicron, veçanërisht tek fëmijët," thuhet në raport. "Seropozitiviteti për antitrupat anti-N nuk duhet interpretuar si mbrojtje nga infeksioni i ardhshëm. Vaksinimi mbetet strategjia më e sigurt për parandalimin e komplikimeve nga SARS-i. Infeksioni CoV-2, duke përfshirë shtrimin në spital mes fëmijëve dhe të rriturve.”
 
Në një konferencë me gazetarët, Kristie Clarke, nga Task Forca e Seroprevalencës së CDC, tha se të dhënat tregojnë se vetëm rreth një e treta e të gjitha infeksioneve janë regjistruar zyrtarisht. Clarke gjithashtu theksoi se ende nuk dihet se sa imunitet krijohet nga një infeksion i vetëm. Një numër në rritje i riinfektimeve me COVID-19 po raportohet, kështu që një infeksion i vetëm mund të mos mbrojë domosdoshmërisht një person nga infeksioni i ardhshëm, sipas Clarke.
 
"Të kesh antitrupa të induktuar nga infeksioni nuk do të thotë domosdoshmërisht se je i mbrojtur nga infeksioni i ardhshëm," tha Clarke. “Ne ende nuk e dimë se sa do të zgjasë imuniteti i shkaktuar nga infeksioni dhe nuk mund ta dimë përsëri nga studimi nëse të gjithë njerëzit që rezultuan pozitivë për antitrupat SARS-CoV-2 vazhdojnë të kenë mbrojtje nga infeksioni i tyre i mëparshëm.”
 
CDC tha se studimi i tij i seroprevalencës është krijuar për të marrë antitrupat SARS-CoV-2 nga infeksionet me çdo variant gjatë dy viteve të fundit. Pra, kjo shifër e përgjithshme prej 57.7 përqind përfshin të gjithë amerikanët e infektuar që nga fillimi i pandemisë në 2020.
 
Prevalenca e infeksioneve COVID-19 është ende një mister në këtë pikë në këtë kohë. Një tjetër raport i fundit i CDC diskutoi 10 studime të rastit të riinfeksionit, të gjitha të ndodhura brenda 90 ditëve nga një infeksion i parë. Disa riinfeksione kanë çuar në sëmundje më të rënda se infeksioni i parë.
 
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Covid-19

Marketing