Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Ndikimi i COVID-it të rëndë është i barabartë me 20 vjet plakje të trurit

Covid-19  |  04.05.2022 Ora 10:19   
Një studim i ri ka paraqitur hetimin më rigoroz deri më sot mbi ndikimet njohëse afatgjata të COVID-19 të rëndë. Hulumtimi, i udhëhequr nga shkencëtarët nga Kolegji Imperial i Londrës dhe Universiteti i Kembrixhit, gjeti deficite të vazhdueshme njohëse te pacientët e shtruar në spital, në përputhje me plakjen e trurit plus 20 vjet.

Hulumtimi i ri, i botuar në revistën eClinicalMedicine, shqyrtoi 46 pacientë që ishin shtruar në spital me COVID-19 të rëndë. Gjashtëmbëdhjetë nga ata pacientë kishin nevojë për ventilim mekanik gjatë qëndrimit të tyre në spital.

Rreth gjashtë muaj pas sëmundjes së tyre akute, pjesëmarrësit përfunduan një breshëri vlerësimesh komplekse njohëse.
"Dëmtimi njohës është i zakonshëm për një gamë të gjerë çrregullimesh neurologjike, duke përfshirë çmendurinë, madje edhe plakjen rutinë, por modelet që pamë, kognitive e COVID-19 - ishte e ndryshme nga të gjitha këto," shpjegoi autori i vjetër David Menon.
Këta pacientë me COVID ishin më të ngadaltë për t'iu përgjigjur detyrave dhe më pak të saktë në përgjigjet e tyre, krahasuar me kontrollet e tyre të përputhura. Më konkretisht, pacientët me COVID performuan dobët në detyrat e "arsyetimit analogjik verbal" të cilat janë krijuar për të testuar fusha të veçanta të arsyetimit, të bazuara në fjalë.
 
"Në një nivel neurologjik, ky model i dëmtimit përputhet me vëzhgimin e hipometabolizmit të fazës nënakute, brenda sistemeve frontoparietale pas sëmundjes COVID-19, që dihet se rekrutohen në kombinime dhe konfigurime të ndryshme gjatë kryerjes së këtyre detyrave," shpjeguan studiuesit, në studimin e ri.
 
Hulumtimi zbuloi se shkalla e këtyre deficiteve njohëse lidhet ndjeshëm me ashpërsinë e sëmundjes akute të secilit pacient. Ata me COVID të rëndë që kërkonin ventilim në spital shfaqën rëniet më të rëndësishme njohëse.

Mesatarisht, hulumtimi llogariti se madhësia e deficiteve njohëse ishte e barabartë me rreth 20 vjet plakje. Pra, një 50-vjeçar i shtruar në spital me COVID të rëndë, shfaqi rezultate të testit njohës të ngjashëm me atë që do të shihej nga një 70-vjeçar.
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Covid-19

Marketing