Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Një kimikat toksik i përdorur në produktet e flokëve për grate, nxit kancerin e gjirit, zbulon studimi

Shëndeti  |  13.06.2022 Ora 14:43   
Produktet e kujdesit të flokëve dhe bukurisë që tregtohen për gratë e zeza, shpesh përmbajnë një klasë kimikatesh që prishin hormonet të quajtura parabene. Sipas një studimi të ri, këto kimikate jo vetëm që lidhen me rritjen e rrezikut të kancerit të gjirit, por ato nxisin në mënyrë unike përhapjen e qelizave të kancerit tek gratë e zeza, krahasuar me gratë e bardha.

Parabenet janë një grup kimikatesh që pengojnë rritjen e mykut dhe baktereve në produktet e bukurisë, duke zgjatur kështu jetëgjatësinë e tyre. Por, te njerëzit, parabenët mund të imitojnë hormonin estrogjen, ndoshta duke nxitur rritjen e rrezikshme të qelizave, sipas hulumtimit.

Studimi, i cili do të prezantohet sot më 13 qershor, në takimin vjetor të Shoqatës Endokrine në Atlanta, analizoi efektin që parabenët kishin në qelizat e kancerit të gjirit si nga gratë e zeza ashtu edhe nga gratë e bardha. Studiuesit zbuluan se parabenët rrisin rritjen e linjave qelizore të kancerit të gjirit të zi, por nuk ndikuan në linjat e qelizave të bardha të kancerit të gjirit në të njëjtën dozë.

Parabenet gjithashtu rrisin shprehjen e gjeneve të lidhura me kancerin e gjirit si te gratë e zeza dhe të bardha.
“Gratë e zeza kanë më shumë gjasa të blejnë dhe përdorin produkte flokësh me këto lloje kimikatesh, por ne nuk kemi shumë të dhëna se si parabenët mund të rrisin rrezikun e kancerit të gjirit tek gratë e zeza”,tha  Lindsey S. Treviño, studiuesja kryesore e studimit,  në një komunikatë për shtyp.

"Kjo është për shkak se gratë e zeza nuk janë zgjedhur për të marrë pjesë në shumicën e studimeve kërkimore duke parë këtë lidhje. Gjithashtu, studimet për të testuar këtë lidhje kanë përdorur vetëm linja qelizore të kancerit të gjirit nga gratë e bardha."

Studimi është pjesë e një projekti kërkimor të udhëhequr nga komuniteti i quajtur Iniciativa Bench to Community. Projekti mbledh së bashku shkencëtarë, të mbijetuar nga kanceri i gjirit, stilistë flokësh dhe aktivistë të komunitetit për të studiuar lidhjen midis kimikateve të dëmshme në produktet e kujdesit të flokëve Black dhe kancerit të gjirit.

Gratë e zeza janë veçanërisht të goditura nga kanceri i gjirit. Sipas Fondacionit të Kërkimit të Kancerit të Gjirit, demografia ka një shkallë më të lartë të vdekjes nga kanceri i gjirit 41 për qind, dhe gratë e zeza nën 50 vjeç kanë dyfishin e shkallës së vdekshmërisë nga kanceri i gjirit sesa gratë e bardha.

Studimet vëzhguese kanë studiuar gjithashtu lidhjen midis produkteve të kujdesit të flokëve që tregtohen për gratë e zeza dhe kancerit të gjirit. Studimi i Shëndetit të Grave Zezake i Universitetit të Bostonit, i cili ndjek 59,000 gra që u regjistruan në studim në 1995, nuk gjeti një lidhje midis përdorimit të moderuar të relaksuesve të flokëve dhe një rreziku më të lartë të kancerit të gjirit.

Studiuesit në BU gjetën disa prova se "përdorimi i rëndë i relaksuesve të flokëve që përmbajnë salcë" mund të lidhet me një formë më agresive të kancerit të gjirit.

“Këto rezultate ofrojnë të dhëna të reja se parabenët gjithashtu shkaktojnë efekte të dëmshme në qelizat e kancerit të gjirit nga gratë e zeza”, tha Treviño në njoftim.
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Shëndeti

Marketing