Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Studim: 6 nga 10 fëmijë australianë kanë pësuar dhunë fizike nga prindërit

Shëndeti  |  16.06.2022 Ora 10:46   
Një studim i ri ka zbuluar se gjashtë në 10 australianë të rinj, përjetuan ndëshkime fizike nga prindërit e tyre kur ishin fëmijë.
Gjetjet nga Studimi Australian i Keqtrajtimit të Fëmijëve (ACMS) zbulon se 61 përqind e australianëve të moshës midis 16 dhe 24 veç, pësuan një formë të ndëshkimit fizik nga prindërit e tyre në më shumë se tre raste, ndërsa rriteshin.

Rezultatet tronditëse zbuluan gjithashtu se ata që vuanin nga ndëshkimi trupor kur ishin të rinjë,  kishin pothuajse dy herë më shumë gjasë të zhvillonin probleme të shëndetit mendor.

Studimi u krye në mbarë Australinë, në 8.500 australianë me qëllim të ndihmojnë në informimin e qeverisë dhe politikës shtetërore për një larmi çështjesh.

Rezultatet kanë parë një thirrje për një ndalim të mprehtë dhe çdo mbrojtje ligjore të "ndëshkimit të arsyeshëm" për të ndihmuar në mbrojtjen e fëmijëve.

Studiuesi kryesor Profesor Daryl Higgins nga Universiteti Australian Katolik i tha NewsCorp: “Fëmijët meritojnë mbrojtje të barabartë kundër dhunës fizike si të rriturit.

“Në Australi tani, ka mbrojtje më të mirë nga dhuna një femër e rritur ose një kafshë shtëpiake sesa një fëmijë.
"Nëse doni të zvogëloni ankthin e nivelit të popullsisë, si për gratë ashtu dhe burrat, mos i goditni kur janë fëmijë. Ekziston një lidhje shumë e vërtetë midis ndëshkimit trupor dhe përvojës aktuale dhe të përjetshme të shëndetit të keq mendor. "

Gjetjet fillestare tregojnë se femrat që pësuan ndëshkim fizik si fëmijë kishin 1.8 herë më shumë të ngjarë të kishin një çrregullim të madh depresiv më vonë në jetën e tyre, dhe 2.1 herë më shumë të ngjarë të përjetonin ankth.

Ndërkohë, meshkujt kishin 1.7 herë më shumë të ngjarë të zhvillonin depresion, dhe 1.6 herë më shumë gjasa të pësonin ankth.
Gjetjet janë vendosur të paraqiten në Konferencën e Institutit Australian të Studimeve Familjare me rekomandime për të mbyllur zbrazëtirat e mbrojtjes, duke e bërë të ligjshme që prindërit të godasin fëmijët e tyre si një formë disipline.

Victoria aktualisht nuk ka ndonjë legjislacion për ndëshkimin fizik të fëmijëve, ndërsa mësuesit dhe prindërit e Shteteve të Queensland, mund të përdorin forcën ‘si të arsyeshme’.

Në Uellsin e Ri Jugor është e paligjshme që prindërit të godasin fëmijët në kokë ose qafë, ndërsa dhimbja duhet të zgjasë vetëm për një "periudhë të shkurtër".

62 vende kanë legjislacion që e bën një krim të përdoret çdo formë të ndëshkimit trupor për fëmijët.
 
Suedia ishte e para që mundësoi metodat e ndëshkimit fizik gjatë gjithë rrugës në vitin 1979.

Vende të tjera që kanë një ndalim të mprehtë përfshijnë Zelandën e Re, Japoninë, Gjermaninë, Greqinë, Francën, dhe së fundmi Uellsi, i cili bëri ndalimin në Mars 2022.
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Shëndeti

Marketing