Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Studim: Sëmundjet e zemrës nga mishi i kuq janë të lidhura me disa metabolitë të baktereve të zorrëve

Shëndeti  |  04.08.2022 Ora 12:49   
Lidhja midis sëmundjeve kardiovaskulare dhe ngrënies së mishit të kuq është relativisht mirë e vendosur, por ajo që nuk është aq e qartë është saktësisht se si proteinat shtazore mund të rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

 Një studim i ri ka gjetur një mekanizëm të mundshëm, duke ilustruar se si metabolitët e prodhuar nga baktere të caktuara të zorrëve gjatë tretjes së mishit të kuq luajnë një rol të rëndësishëm në sëmundjet kardiovaskulare.

"Disa përbërës dhe mekanizma janë propozuar për të shpjeguar efektet e mundshme të dëmshme të marrjes së mishit në ASCVD [sëmundja aterosklerotike kardiovaskulare], vuri në dukje hulumtimi i ri.

“Këto përfshijnë përmbajtjen e yndyrave të ngopura, kolesterolit dhe hekurit në mishin e kuq, si dhe natriumin, nitritet dhe gatimin në temperaturë të lartë të mishit të përpunuar. Megjithatë, mekanizmat e vërtetë kuptohen çuditërisht dobët.”

Për të mbushur një boshllëk në hulumtim, ky studim i ri u fokusua në disa metabolitë të prodhuar nga bakteret në zorrë. Në veçanti, hetimi shqyrtoi nivelet e trimetilaminës-N-oksidit (TMAO), një molekulë e lidhur më parë me shëndetin e dobët kardiovaskular.

Kur proteinat shtazore që përmbajnë kimikatin L-carnitine treten nga disa lloje të baktereve të zorrëve, prodhohet një molekulë e quajtur trimetilaminë (TMA). TMA më pas shndërrohet në TMAO në mëlçi dhe kjo çon në dëmtime kardiovaskulare.

Një tjetër studim i publikuar së fundmi nga Mozaffarian shqyrtoi nivelet e gjakut të TMAO dhe vdekshmërinë nga të gjitha shkaqet. Ky studim zbuloi se të moshuarit me nivele të larta të TMAO kishin një rrezik 20% deri në 30% më të lartë të vdekjes, sesa njerëzit me nivele të ulëta të TMAO në gjak.

Meng Wang, një bashkëautore në të dy studimet e fundit, tha se shumica e kërkimeve janë fokusuar në rreziqet e mishit të kuq në lidhje me yndyrën e ngopur në dietë dhe nivelet e kolesterolit në gjak.

Megjithatë, ky studim i ri tregon disa rrugë të tjera me të cilat marrja e mishit të kuq dëmton shëndetin kardiovaskular. Dhe këto gjetje mund të informojnë ndërhyrje të reja për përmirësimin e shëndetit të zemrës.

"Këto gjetje ndihmojnë në përgjigjen e pyetjeve të vjetra mbi mekanizmat që lidhin mishin me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare," tha Wang. “Ndërveprimet midis mishit të kuq, mikrobiomës sonë të zorrëve dhe metabolitëve bioaktivë që ata gjenerojnë duket se janë një rrugë e rëndësishme për rrezikun, gjë që krijon një objektiv të ri për ndërhyrjet e mundshme për të reduktuar sëmundjet e zemrës.”

Studimi u botua në revistën Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Shëndeti

Marketing