Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

 

Fetuset krijojnë më shumë një "fytyrë të qeshur" në mitër kur ekspozohen ndaj shijes së karotave të konsumuara nga nëna e tyre

Shëndeti  |  23.09.2022 Ora 9:53   
Ndërsa dihet se disa fëmijë nuk janë adhurues të mëdhenj të zarzavateve, një studim i ri sugjeron se preferenca të tilla dietike mund të ndodhin edhe para se të lindin.

Fetuset krijojnë më shumë një "fytyrë të qeshur" në mitër kur ekspozohen ndaj shijes së karotave të konsumuara nga nëna e tyre dhe krijojnë më shumë një përgjigje "të qarë" kur ekspozohen ndaj lakres jeshile, sipas një studimi të botuar në revistën Psychological Science te merkuren.
"Ne vendosëm ta bëjmë këtë studim për të kuptuar më shumë rreth aftësive të fetusit për të shijuar dhe nuhatur në mitër," i tha CNN të enjten përmes emailit, Beyza Ustun, një studiuese pasuniversitare në Laboratorin e Kërkimit Fetal dhe Neonatal në Universitetin Durham në MB.

Ndërsa disa studime kanë sugjeruar që foshnjat mund të shijojnë dhe nuhasin në mitër duke përdorur rezultatet pas lindjes, "hulumtimi ynë është i pari që tregon prova të drejtpërdrejta të reagimeve të fetusit ndaj shijeve në mitër," shtoi Ustun.
“Gjetjet tregojnë se fetuset në 3 muajt e fundit të shtatzënisë janë mjaft të pjekur për të dalluar shijet e ndryshme të transferuara nga dieta e nënës”.

Studimi shqyrtoi fetuset e shëndetshme të 100 grave midis moshës 18 dhe 40 vjeç, të cilat ishin shtatzënë midis 32 dhe 36 javësh në Anglinë verilindore.

Nga kjo, 35 gra u futën në një grup eksperimental që konsumoi një kapsulë lakra jeshile organike, 35 u vunë në një grup që morën një kapsulë karrote dhe 30 u vunë në një grup kontrolli që nuk ishte i ekspozuar ndaj asnjërës shije.
Pjesëmarrësve iu kërkua të mos konsumonin asnjë ushqim ose pije me aromë një orë përpara skanimit të tyre. Nënat gjithashtu nuk hëngrën ose pinë asgjë që përmban karrota ose lakër jeshile në ditën e skanimit të tyre për t'u siguruar që nuk do të ndikonte në rezultatet.

Ndërsa aroma e karotës mund të përshkruhet si "e ëmbël" nga të rriturit, lakra jeshile u zgjodh sepse u transmeton më shumë hidhërim foshnjave sesa perimet e tjera jeshile si spinaqi, brokoli ose shpargu, sipas studimit.
Pas një periudhe pritjeje prej 20 minutash pas konsumimit, gratë iu nënshtruan skanimeve me ultratinguj 4D, të cilat u krahasuan me imazhet 2D të fetusit.

Tërheqja e këndit të buzëve, që sugjeron një buzëqeshje ose të qeshur, ishte dukshëm më e lartë në grupin e karotës krahasuar me lakra jeshile dhe grupin e kontrollit. Ndërsa lëvizje të tilla si ngritja e buzës së sipërme, hedhja e buzës së poshtme, shtypja e buzëve dhe një kombinim i tyre - që sugjerojnë një fytyrë të qarë - ishin shumë më të zakonshme në grupin e lakër jeshile sesa grupet e tjera.

Përparimet në teknologji kanë lejuar imazhe më të mira të fytyrave të fetusit në mitër, sipas profesoreshës Nadja Reissland, drejtuese e Laboratorit të Kërkimit Fetal dhe Neonatal në Universitetin Durham. Reissland, i cili mbikëqyri hulumtimin, zhvilloi Sistemin e Lëvizjes së Vëzhgueshme të Fetusit (FMOS), me të cilin u koduan skanimet me ultratinguj 4D.
"Ndërsa teknologjia bëhet më e avancuar, imazhet me ultratinguj bëhen më të mirë dhe më të saktë," tha ajo për CNN, duke shtuar se kjo "na lejon të kodojmë lëvizjet e fytyrës së fetusit kornizë pas kornizë në detaje dhe me kalimin e kohës".
Studiuesit tani kanë filluar një studim pasues me të njëjtat foshnja pas lindjes për të parë nëse shijet që ata përjetuan në mitër ndikojnë në pranimin e tyre të ushqimeve të ndryshme gjatë fëmijërisë, sipas njoftimit për shtyp.
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Shëndeti

Marketing