Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Një pacient në Mbretërinë e Bashkuar kishte COVID-19 për 505 ditë rresht, tregon studimi

Covid-19  |  22.04.2022 Ora 13:10   
Një pacient në Mbretërinë e Bashkuar me një sistem imunitar të dobësuar rëndë, kishte COVID-19 për gati një vit e gjysmë, raportuan shkencëtarët, duke nënvizuar rëndësinë e mbrojtjes së njerëzve vulnerabël nga koronavirusi.
 
Nuk ka asnjë mënyrë për të ditur me siguri nëse ishte infeksioni më jetëgjatë COVID-19, sepse jo të gjithë testohen, veçanërisht në baza të rregullta si ky rast.
 
Por në 505 ditë, "me siguri duket se është infeksioni më i gjatë i raportuar", tha Dr. Luke Blagdon Snell, një ekspert i sëmundjeve infektive në Fondacionin e Guy's & St. Thomas' NHS.
 
Ekipi i Snell, planifikon të paraqesë disa raste "të vazhdueshme" COVID-19 në një takim të sëmundjeve infektive në Portugali këtë fundjavë.
 
Studimi i tyre hetoi se cilat mutacione lindin dhe nëse variantet evoluojnë te njerëzit me infeksione shumë të gjata. Ai përfshinte nëntë pacientë që rezultuan pozitivë për virusin për të paktën tetë javë. Të gjithë kishin sistem imunitar të dobësuar nga transplantet e organeve, HIV, kanceri ose trajtimi për sëmundje të tjera. Asnjë nuk u identifikua për arsye privatësie.

Testet e përsëritura treguan se infeksionet e tyre zgjatën për një mesatare prej 73 ditësh. Dy prej tyre kishin virusin për më shumë se një vit. Më parë, thanë studiuesit, rasti më i gjatë i njohur që u konfirmua me një test PCR zgjati 335 ditë.
COVID-19 e vazhdueshme është e rrallë dhe e ndryshme nga COVID-19 e gjatë.
 
"Në COVID të gjatë, përgjithësisht supozohet se virusi është pastruar nga trupi juaj, por simptomat vazhdojnë," tha Snell. "Me infeksion të vazhdueshëm, ai përfaqëson riprodhimin e vazhdueshëm dhe aktiv të virusit."
 
Sa herë që studiuesit testonin pacientë, ata analizuan kodin gjenetik të virusit, për t'u siguruar që ishte i njëjti lloj dhe që njerëzit nuk e merrnin COVID-19 më shumë se një herë. Prapëseprapë, sekuenca gjenetike tregoi se virusi ndryshoi me kalimin e kohës, duke pësuar mutacion ndërsa përshtatej.
 
Mutacionet ishin të ngjashme me ato që u shfaqën më vonë në variante të përhapura, tha Snell, megjithëse asnjë nga pacientët nuk krijoi mutant të rinj që u bënë variante shqetësuese. Nuk ka gjithashtu asnjë provë që ata e përhapin virusin te të tjerët.
 
Personi me infeksionin më të gjatë të njohur rezultoi pozitiv në fillim të vitit 2020, u trajtua me ilaçin antiviral dhe vdiq diku në vitin 2021. Studiuesit nuk pranuan të përmendnin shkakun e vdekjes dhe thanë se personi kishte disa sëmundje të tjera.
 
Pesë pacientë mbijetuan. Dy e pastruan infeksionin pa trajtim, dy e pastruan atë pas trajtimit dhe një ka ende COVID-19. Në ndjekjen e fundit në fillim të këtij viti, infeksioni i atij pacienti kishte zgjatur 412 ditë.
 
Studiuesit shpresojnë se do të zhvillohen më shumë trajtime për të ndihmuar njerëzit me infeksione të vazhdueshme, të mposhtin virusin.
 
“Ne duhet të jemi të vetëdijshëm se ka disa njerëz që janë më të ndjeshëm ndaj këtyre problemeve, si infeksioni i vazhdueshëm dhe sëmundjet e rënda,” tha Snell.

Megjithëse infeksionet e vazhdueshme janë të rralla, ekspertët thanë se ka shumë njerëz me sistem imunitar të komprometuar, që mbeten në rrezik të rëndë të COVID-19 dhe që po përpiqen të qëndrojnë të sigurt, pasi qeveritë hoqën kufizimet dhe gjithashtu maskat filluan të hiqen. Dhe nuk është gjithmonë e lehtë të dish se kush janë ata, tha Dr. Wesley Long, një patolog në Houston Methodist në Teksas, i cili nuk ishte pjesë e hulumtimit.

"Maskimi në turma është një gjë që tregon kujdes dhe një mënyrë për të mbrojtur të tjerët," tha ai.
 
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Covid-19

Marketing