Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Ekipi spanjollo-izraelit gjen mekanizëm për t'i bërë qelizat e kancerit të gjakut të padëmshme

Shëndeti  |  14.06.2022 Ora 14:00   
Leukemia është një grup kanceresh gjaku që zakonisht fillojnë në palcën e eshtrave, për shkak të mungesës së qelizave normale të gjakut dhe krijojnë një numër të madh të qelizave anormale të gjakut. Simptomat mund të përfshijnë gjakderdhje dhe mavijosje, dhimbje kockash, lodhje, ethe dhe rritje të rrezikut të infeksioneve.

Ndërsa shkaku i saktë i tij është i panjohur, një kombinim i faktorëve gjenetikë dhe mjedisorë  duke përfshirë duhanin, rrezatimin jonizues, ekspozimin ndaj disa kimikateve, si benzeni, kimioterapia dhe sindroma Down, besohet se luajnë një rol.
Edhe pse është lloji më i zakonshëm i kancerit tek fëmijët, më shumë se 90% e të gjitha leukemive diagnostikohen tek të rriturit.
A nuk do të ishte e mrekullueshme nëse, në njëfarë mënyre, qelizat e leukemisë shumë proliferative që rriten dhe shumohen me shpejtësi, mund të kthehen në qeliza normale që nuk shumohen më? Ashtu si vendosja e një jack-in-the-box përsëri në enë.

Hulumtimi i ri i udhëhequr nga shkencëtarët në Barcelonë, Spanjë me pjesëmarrje të konsiderueshme nga kolegët në Departamentin e Gjenetikës Njerëzore dhe Biokimisë të Fakultetit Sackler të Mjekësisë të Universitetit të Tel Avivit: Prof. Gideon Rehavi, Nitzan Kol, Chen Avrahami dhe Sharon Moshitch-Moshkovitz,  ka menaxhuar për ta bërë këtë. Ata sapo kanë publikuar gjetjet e tyre në revistën me ndikim të lartë Leukemia nën titullin, "Rimodelimi i peizazhit të ARN-së m6A në shndërrimin e qelizave të leukemisë akute limfoblastike në makrofagë".

Artikulli përshkruan se si qelizat e leuçemisë bëhen qeliza normale që nuk shumohen më duke ndryshuar modifikimet kimike  të ashtuquajturat epigjenetikë,  të një lloji të materialit gjenetik të saj të quajtur ARN mesazher. Pjesëmarrësit spanjollë përfshinin Alberto Bueno-Costa, një studiues me grupin e Dr. Manel Esteller, i cili drejton Institutin Kërkimor të Leukemisë Josep Carreras në Universitetin e Barcelonës.

Në kancer, qelizat e shëndetshme kthehen në malinje me karakteristika shumë të ndryshme, siç është aftësia për t'u ndarë në mënyrë të pakontrolluar. Në dekadat e fundit, shumë kërkime kanë zbuluar ndryshime të ndryshme molekulare, përgjegjëse për këtë shndërrim nga indi i shëndetshëm në tumor. Por deri më tani, shkencëtarët kanë ditur shumë pak për procesin e kundërt,  kthimin e një qelize kanceroze, shndërrimin e saj në një qelizë fiziologjike, jo kanceroze dhe cilët faktorë mund të ndërmjetësojnë këtë proces.

"Ne e dimë se një strategji që tumoret njerëzore duhet të shmangin efektivitetin e barnave është të ndryshojnë pamjen e tyre, duke u bërë një tjetër kancer i ngjashëm, por i pandjeshëm ndaj ilaçit të përdorur," tha ekipi. "Për shembull, leukemitë e linjës limfoide kalojnë në tendosje mieloide për t'i shpëtuar trajtimit."

Me këtë ide në mendje, ata donin të dinin më shumë rreth rrugëve molekulare të përfshira në këtë transformim qelizor. Ata studiuan një model in vitro (eksperiment i kryer jashtë një organizmi të gjallë, zakonisht në një epruvetë ose pjatë Petri) në të cilin qelizat e leukemisë mund të detyrohen të kthehen në një lloj qelizash imune të padëmshme të quajtura makrofagë.

Rezultatet eksperimentale treguan se kthimi i qelizave malinje në makrofagë përfshinte një rishikim të jashtëzakonshëm në ndryshimet kimike që ndodhin në ARN-në e tyre të dërguar te bartësit që ndihmojnë në formimin e proteinave. Ndryshimet ndikuan veçanërisht në shpërndarjen e një shenjë epigjenetike të quajtur adeninë metiluar.

Ky ndryshim në këndin e formuar midis dy lidhjeve kimike fqinje të këtyre molekulave shkakton paqëndrueshmëri të proteinave që përcaktojnë leukeminë, ndërsa favorizon shfaqjen e mikrofagëve - proteina karakteristike për qelizat normale që po lindin.

Megjithëse kjo linjë kërkimi nuk është provuar ende te pacientët, ekipi tha se duket mjaft premtuese dhe ia vlen të eksplorohet më tej si një qasje e re në luftën kundër leuçemisë. Sa më shumë strategji të zhvillohen për të luftuar leukeminë, aq më shumë shpresë ka për gjysmë milioni pacientë në mbarë botën që diagnostikohen çdo vit me tumore malinje të gjakut.

Ndoshta, shndërrimi i qelizave të leukemisë në lloje të padëmshme do të jetë përfundimisht pjesë e arsenalit të onkologëve dhe hematologëve kundër kancerit.

"Ilaçet e para paraklinike kundër këtij objektivi janë zhvilluar tashmë në modelet eksperimentale të sëmundjeve malinje të gjakut, kështu që ne ofrojmë një arsye tjetër pse këto barna të reja mund të jenë të dobishme në terapitë e kancerit, veçanërisht në rastin e leukemive dhe limfomave," tha Esteller. -
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Shëndeti

Marketing