Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

p

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Dokumentet tregojnë se industria e mishit synon të shkojë "me forcë të plotë" duke argumentuar se mishi është i dobishëm për mjedisin në samitin e klimës

Klima  |  29.11.2023 Ora 13:15   
Kompanitë e mishit dhe qumështit janë nën presion në rritje për të tejkaluar gjurmët e tyre të mëdha të gazit serrë. Industria e qumështit është përgjegjëse për 3.4% të emetimeve globale të shkaktuara nga njeriu, një përqindje më e lartë se aviacioni. Grupet e tregtisë japin gjithashtu disa tregues në dokumentet se si ata shpresojnë të formësojnë bisedat në Dubai.

The Guardian zbuloi se kohët e fundit pati  presion nga kjo industri për censurimin e raporteve të FAO-s mbi rolin e bagëtive në rritjen e emetimeve të gazeve serrë. Bujqësia e kafshëve është emetuesi më i madh i metanit, një gaz serrë 80 herë më i fuqishëm se dioksidi i karbonit kur matet gjatë një periudhe 20-vjeçare.

Shkencëtarët thanë se nëse nuk ndërmerren veprime të shpejta, vetëm metani nga bujqësia do ta shtyjë botën përtej rritjes së temperaturës prej 1.5 C (2.7 F) mbi nivelet paraindustriale që rrezikon ta çojë botën në një avari të pakthyeshme klimatike. "Këto kompani po e shtojnë lojën e tyre sepse ekspozimi me të cilin po përballen po rritet," thotë Jennifer Jacquet, profesore e shkencës dhe politikës mjedisore në Universitetin e Majamit. “Dikur ata u kapën në këmbë, por tani janë plotësisht të përgatitur.” “Çdo veprim i besueshëm për të reduktuar emetimet në sektorin e ushqimit do të çojë në mënyrë të pashmangshme në një reduktim të vëllimit të përgjithshëm të mishit dhe produkteve të qumështit të prodhuara,” thotë Nusa Urbancic, CEO e grupit të fushatës Changing Markets Foundation. "Industria është e tmerruar nga kjo dhe ka vendosur taktika të shumta për të vonuar të pashmangshmen." // the Guardian.
 
 

Komentet

Marketing

 

Tjera në Klima

Marketing