Radio Plus 102.2 FM

call + 383 44 776 000

La casa de +

Radio +

102.2FM

Profili

 E Hëne  - E Premte

 12:00 - 13:45

+383 44 776 000

Livestream

Dëgjo Radio Plus Live

Shkencëtarët në Teksas mund ta kenë zbuluar vaksinën anti Covid-19, me koston më të lirë në treg

Covid-19  |  17.01.2022 Ora 10:47   
Një vaksinë e re Covid-19 po zhvillohet nga shkencëtarët e Teksasit duke përdorur një metodë konvencionale disa dekadash, pretendohet se do ta bëjë prodhimin dhe shpërndarjen më të lirë dhe më të aksesueshme për vendet më të prekura nga pandemia dhe ku variantet e reja ka të ngjarë të vijnë për shkak të shkallës së ulët të vaksinimit.

Ekipi, i udhëhequr nga doktorët Peter Hotez dhe Maria Bottazzi nga Qendra Spitalore e Fëmijëve në Teksas për Zhvillimin e Vaksinave në Kolegjin e Mjekësisë Baylor, ka zhvilluar prototipe vaksinash për Sars dhe Mers që nga viti 2011, të cilat ata i rindërtuan për të krijuar vaksinën e re Covid, të quajtur Corbevax.

Edhe pse më shumë se 60 vaksina të tjera janë në zhvillim duke përdorur të njëjtën teknologji, Bottazzi tha se vaksina e tyre është unike sepse ata nuk synojnë ta patentojnë atë, duke lejuar këdo që ka aftësinë për ta riprodhuar atë.
"Pothuajse kushdo që mund të bëjë vaksina kundër hepatitit B ose ka aftësinë për të prodhuar proteina me bazë mikrobike si bakteret ose maja, mund të përsërisë atë që bëjmë ne," tha Bottazzi.

Luftërat e patentave mbi vaksinat janë ndezur kohët e fundit. Moderna dhe Instituti Kombëtar i Shëndetit janë në një mosmarrëveshje se kush duhet të marrë kredi për zbulime specifike që çuan në një vaksinë anti Covid-19 e cila u është dorëzuar më shumë se 73 milionë amerikanëve. Nëse zbulohet se Moderna ka shkelur patentën e qeverisë federale, ajo mund të detyrohet të paguajë më shumë se 1 miliard dollarë.

Vendet me të ardhura të ulëta, të cilat kanë pak objekte të kërkimit dhe prodhimit të vaksinave, kanë vaksinuar vetëm një në nëntë persona, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. SHBA ka vaksinuar plotësisht 67% të popullsisë dhe ka siguruar një dozë të tretë të vaksinës në më shumë se një të tretën.

Të dhënat e provës klinike të Corbevax ende nuk janë publikuar për shkak të kufizimeve të burimeve, por spitali i Fëmijëve në Teksas tha se vaksina ishte mbi 90% efektive kundër llojit origjinal Covid-19 dhe mbi 80% efektive kundër variantit Delta. Efikasiteti i vaksinës kundër variantit Omicron aktualisht është duke u testuar.
Procesi i krijimit të vaksinës përfshin përdorimin e majave - të njëjtën metodë me të cilën prodhohen vaksinat e hepatitit B.

Komentet

Marketing

 

Tjera në Covid-19

Marketing